Tomas Brogärd

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden – naturens pärla i Sörmland, En 1000 kilometer lång vandringsled som slingrar sig genom ett mycket omväxlande natur- och kulturlandskap samt förbi historiska minnesmärken. Där finns allt från öppna landskap till vildmark, sjöar i mängd och härliga kuststräckor. Längs leden finns rundslingor i olika längder, från någon timmes vandring till en dagstur. För långvandraren finns möjlighet att övernatta i något av de många naturskönt placerade skärmskydden. De flesta av ledens etapper är lätt åtkomliga med bil, buss eller tåg och etappgränserna utgör lämpliga utgångspunkter. (källa: vandring.se)

Huvudleden består av 62 etapper, sen finns ytterligare 35 sido etapper.
Har avverkat etapp 1-10.


Etapp 1: Björkhagen - Skogshyddan, ca 8.5km (2-Apr-2017)


Etapp 2: Skogshyddan - Alby friluftsgård , ca 6.5km (2-Apr-2017), denna del innehåller lite bebyggelse när man passerar tyresövägen


Etapp 3: Alby friluftsgård - Tyresta by , ca 13.5km (2-Apr-2017), Här är det nästan bara skog man promenerar i, förutom Nyfors efter 1 km.

Summering av 1-3 som jag gick på en gång, är att mina skor inte är helt ok för 7 timmars promenad, sista milen var inte kul. och ta med er mycket vatten.


Etapp 4: Tyresta by - Haninge (Rudans gård), ca 10km (9-Apr-2017)
Bara efter någon kilometer så märks det att man är i storstan, många vägar runt omkring så man hör biltrafiken hela tiden, sista biten är lite tråkig med mycket asfalt.


Etapp 5: Haninge (Rudans gård) - Paradiset, ca 12km (9-Apr-2017)

Börjar vid pendelstationen, här är det mer skog, eller nästan bara skog för efter rudans område så svänger vägen av in i skogen och man vandrar så fram till paradiset.

Summering etapp 4-5.
Det blev två etappar denna dag (9-apr-2017), Är inte nöjd med skona jag har! kommer inte att fungera att gå flera dagar i rad med dom jag har nu...
Har man denna etapp som start eller slutmål tänk på det är ganska långt till busshållsplatsen (1.6km) och det tar tid att åka in till stan.


Etapp 6 : Paradiset - Lida, ca 12,5km,(6-jun-2017)
Endast en etapp idag men strålande väder
Ganska långa sträckor stundals på skogsvägar


Etapp 7 : Lida friluftsgård - Brotorp, 7 km (22-jun-2017)

7 km var det, men gick helt fel vid så det blev 7km bonus, är man inte med på etapp 7 högersväng där etapp 62 ansluter så blir det fel, det borde vara bättre skyltat.


Etapp 8 : Brotorp - Östertälje , 12,5 km,(22-jun-2017)
Helt ok första del, men det blir mycket asfalt i mitten av denna etapp, sen så är etapp slut mitt i skogen viljet gör att etapp stop egentligen blir vid Östertelge station.


Etapp 9 : Östertälje - Tvetaberg (via Södertälje), 9 km,(25-jun-2017)
Här går man mest på asfalt igenom Södertälje, det blir lite skogväg på slutet av etappen.


Etapp 10 : Tvetaberg - Järla, 11 km,(25-jun-2017)
Mer asflat än jag trodde i börjnanm först efter ca 2 km blir det bara skog fram till Järna.


Etapp 10 : Järla - Vattgruvmossen, 9 km,(Kan dröja lite innan det blir av, måste fixa tält eller skjuts/hämtning nu),